Abacate

Jedno brazilské avokádo servírované v původním obalu (zdroj fcb „sou dessa época“)

„Vyrostla jsem u babičky na venkově, v domě pod velkým avokádovníkem. Celé dětství jsem jedla jeho plody…“ vzpomíná zasněně Vanessa.

Klíčová otázka ale zní, JAK malá Brazilka ta avokáda abacate [abakáči] (neplést s ananasem abacaxi [abakaší]) jedla?

(Obrázek zřejmě již napověděl, ale možná tomu stále nevěříte :-)

Mezi botaniky panuje shoda, že avokádo, plod stromu s českým názvem jak vyšitým z dílny národních obrozenců – „hruškovec přelahodný“, je ovoce. Mezi všemi národy, co jsem doposud poznal, k němu však jen jediný jako k ovoci přistupuje. Kolumbijci přiloží čerstvě překrojené aguacate k masu, rýži, vajíčku a smaženému banánu, Mexičané (a tady je avokádo skutečně nejvíc doma) z něj rovnou dělají pomazánku guacamole a Chilánci plní paltu (jak se plodu říká v jižní části španělsky mluvící Latinské Ameriky) kuřecím masem s majonézou. Pouze Brazilci si ho nejradši rozmačkají com açúcar – s cukrem!

A nebo – se sušeným mlékem!!!

Konečně smoothie z avokáda se v hovorové brazilštině označuje jako vitamina, aby snad o zdravosti nebylo pochyb. Pak už tedy jen zbývá popřát: dobrou sladkou chuť!