Arroz e feijão

hlavní brazilská příloha

Rýže a fazole

„Esses instrumentos aqui são o arroz e feijão, cada cirurgião tem que ter,“ pronáší zkušeně brazilský lékař a v rukou přitom obrací chirurgické nástroje prezentované na odborném veletrhu: „Tyto nástroje jsou rýží a fazolemi, ty musí mít každý chirurg.“

Rýží a fazolemi?

Arroz e feijão [ahós i feižão] jsou dvě základní přílohy používané v brazilské kuchyni, které k sobě v místním podání neodmyslitelně patří. Suchou rýži Brazilec vždy zvláční fazolovým přelivem a zmíněná kombinace (mimochodem, dle nutricionistů velmi šťastně zvolená díky vyváženosti obsažených sacharidů, bílkovin, aminokyselin a minerálů) má slibně nakročeno stát se jednou z vašich BRAZILSKÝCH ZÁVISLOSTÍ.

Asi nebude překvapením, že v brazilské společnosti panují rozličné rivality. Třeba ty fotbalové, karnevalové nebo plážové (která je nejkrásnější brazilská pláž, co myslíte?), aktuální politické štěpení nechme raději stranou… Ale tušíte, že existuje také rivalita fazolová? Svět fazolí je v Brazílii universem, existuje nespočet druhů a také způsobů jejich využití v gastronomii. Brazilské regiony se navzájem provokují, jestli se má rýže zalévat zásadně černými fazolemi, nebo se té nejlepší chuti a konzistence dosáhne výlučně přelitím fazolemi hnědými. Samostatnou rovinou sporu pak je, jestli náhodou nepatří fazole dospodu a rýže se nemá sypat na ně…

V jazyce pak sousloví feijão com arroz představuje něco základního, běžného či rutinního. „Ele só faz arroz com feijão, on udělá vždy (jen) to elementární, nejnutnější, moc invence do toho nedá…“ Sami asi cítíte, že kontext může být pozitivní i negativní. Bude záležet třeba na tom, jak vysoké máte nároky :-)